KREATIVITET

Vad är kreativitet?

Av juni 16, 2021juni 17th, 2021Inga kommentarer

Där någonstans måste vi väl börja eller?

Vi började i alla fall där, vi försökte definiera kreativitet. De flesta var eniga om att det handlade om att koppla gamla erfarenheter och kunskap på nya sätt. Men vår efterforskning har också visat att definition och mätning av kreativitet blir omöjlig & onödig eftersom det handlar om vår egen referens till begreppet. Det är samma som med ordet ‘sport’. En ‘sport’ kan definieras av Olympiska Kommittéen på ett sätt, för mig är sport något svettigt och för dig kanske det är något du avnjuter med en öl i soffan.

Vi har invanda och bestämda förhållningssätt och referenser till dessa ord från grunden. Jag gillar att sporta, jag gillar att titta på sport, jag är lagspelare, jag sportar helst själv, jag hatar sport.

Det är samma med kreativitet, “jag gillar att göra kreativa saker” säger någon, ”jag kan inte ens rita ett streck” säger någon annan, ”jag vill måla tavlor som ska säljas” eller ”jag vill skriva en film med ett gäng”. Våra definitioner, referenser och associationer är oändliga. 

Sen tenderar vi att komplicera saken ytterligare när vi gör om ordet till ett adjektiv. När min bedömning av ‘sport’, eller ‘kreativitet’ blir något som du ÄR. Otroligt sportigt att sitta i soffan och ta en öl! Kan vi enas om att vi GÖR sportiga eller kreativa saker?

Jag vill inte vara sportig eller [motsatsen till sportig, vad nu det är], jag vill utöva en sport. Jag vill inte vara strukturerad eller ostrukturerad, utan jag vill göra strukturerade eller ostrukturerade aktiviteter beroende på sammanhanget.
Så jag är inte kreativ, jag gör kreativa saker och jag tänker kreativt. Detta är ett helt nytt förhållningssätt till kreativitet för mig. Jag som alltid fått höra att jag är kreativ (men absolut inte sportig). 

En elit-idrottare behöver ändra sitt förhållningssätt till sporten när karriären är över, sporten får en annan definition. Du ändrar kanske ditt förhållningssätt till bågskytte när din bästis vinner SM-guld. Vi är övertygade att, om du är beredd att ändra ditt förhållningssätt till din kreativitet så kommer det leda dig till fler och smartare idéer på jobbet, i skolan och hemma. När du ser på kreativitet utifrån din egen definition, kommer du kunna vårda den så att du kan plocka fram den precis vid rätt tillfälle och aktivt tänka kreativt. Du kommer träna dina kreativa muskler.

Svara oss gärna